måndag 31 maj 2010

En söt invandrare och lite annat








Lägger upp lite bilder från trädgården igen. Idag har jag lagt om stenarna under vinrankan. Jag var osäker på om den klarat vintern, men nu slår den ut och får även nya skott! Betongbladen gjorde jag för några år sedan. De är avgjutningar av bergeniablad.

Den söta primulan har bara dykt upp i trädgården, och jag är bara glad för det! Kanske är det ett frö som förvillad sig från någon trädgård i närheten, eller har en fågel en näbb (eller något annat) med i spelet?
Äppelträdet i repris... det är ännu vackrare nu!

onsdag 26 maj 2010

Mitt fantastiska äppelträd




Måste lägga in en bild på mitt härliga äppelträd. Det är helt överfullt med blommor, så jag hoppas det blir mycket frukt på i år också! trädet som blommar närmast kameran är ett plommonträd. Det är ett skott från min systers trädgård och ger väldigt goda gula plommon.

tisdag 25 maj 2010

sovrumsgardiner


Mina sovrumsgardiner har jag sytt av gamla linneservetter och spetsar. Jag har inte varit riktigt nöjd med hur de hängde, så nu har jag köpt en nu gardinstång. För att bredda fönstret satte jag fästena en bit ut från karmen. Nu hänger gardinerna mera slätt och jag är nöjd!

tisdag 18 maj 2010

Regndag=bakdag




Efter en skaplig förmiddag kom ösregnet lagom tills jag skulle åka hem från jobbet. Jag hade tänkt vara ute i trädgården och gräva, men nu fick det bli bakning i stället. Jag bakade kikärtsbröd och lite kakor för kommande soldagars utefika. Kikärtsbrödet är en favorit, kommer nog från en buffé-tidning har jag för mig. Jag skriver upp receptet om någon vill prova, men som vanligt när jag bakar så improviserar jag, idag blev det mest dinkelmjöl och lite rågsikt som fanns kvar i en påse.




Kikärtsbröd
250 g kikärtor
50 g jäst
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1 msk ljus sirap
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl

Mixa kikärtorna med lite vatten, det går bra med mixerstav. Fyll på med ljummet vatten så det blir 7 dl. Blanda deg som vanligt, låt jäsa 30 min. baka ut till 12 bullar. De blir stora så jag brukar lägga dem på två plåtar. Jäs 30 min till och grädda i 225 grader i 15 minuter.






söndag 2 maj 2010

Kryddlandet


Idag har jag klippt ner allt gammalt i mitt kryddland. Timjanen har dött i vinter så det måste jag skaffa en ny. De rostiga baljorna är ett fynd från skogen. De har ingen botten så de är perfekta att plantera i. Rosmarin och något mer ska de innehålla. Min mynta är planterad i en nedgrävd hink utan botten för att inte sprida sig.